Bylinky při onemocnění močového měchýře

16.01.2012 10:41

ONEMOCNĚNÍ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE

  • Obklad z heřmánku pravého Jednu hrst heřmánkových květů přelijeme vařící vodou, přecedíme, ještě teplé květy rozložíme na lněné plátno a obklad přiložíme na měchýř. Pro udržení tepla obklad ovineme teplým šátkem.
  • Parní koupel z přesličky rolní Čtyři čajové lžičky přesličky přelijeme l litrem vařící vody. V koupacím plášti si dřepneme nad nádobu s odvarem a stoupající páry necháme působit na močový měchýř l0 minut. Scezené byliny můžeme rozložit na čisté lněné plátno a přiložit na měchýř jako obklad.
  • Vrbovka malokvětá Jednu čajovou lžičku vrbovky přelijeme šálkem vařící vody, necháme odstát, přecedíme a pijeme po doušcích, ráno nalačno, večer půl hodiny před večeří, po jednom šálku čaje.
  • Vrbovka malokvětá Dva šálky čaje z vrbovky malokvěté, vypité ráno a večer, postačí na odstranění jakýchkoliv bolestí měchýře. Jednu vrchovatou čajovou lžičku vrbovky malokvěté přelijeme šálkem vařící vody, necháme odstát, přecedíme a pijeme po doušcích.
  • Čajová směs Jednu vrchovatou čajovou lžičku jitrocele kopinatého a mateřídoušky, smíchaných ve stejném poměru, přelijeme vařící vodou, necháme odstát a po doušcích vypijeme.
  • Řepík lékařský Jednu vrchovatou lžíci řepíku na šálek přelijeme vařící vodou, necháme odstát a přecedíme. Denně vypijeme až tři šálky řepíkového čaje.
  • Zlatobýl obecný Jednu vrchovatou čajovou lžičku zlatobýlu obecného přelijeme šálkem vařící vody, necháme odstát a po doušcích pijeme tři až čtyři šálky čaje denně.

OCHABLOST MOČOVÉHO MĚCHÝŘE

  • Esence z kokošky pastuší tobolky Esencí z kokošky pastuší tobolky potíráme zevně oblast měchýře, abychom zpevnili svalstvo.Touto esencí oblast měchýře několikrát denně potíráme.
  • Kontryhel žlutozelený Jednu vrchovatou čajovou lžičku kontryhele, přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a pijeme po doušcích. Během dne vypijeme čtyři šálky čaje.
  • Rdesno ptačí Jednu vrchovatou čajovou lžičku kořene rdesnanamočíme na 12 hodin do šálku studené vody. Potom studený výluh ohřejeme, přecedíme a po doušcích vypijeme čtyři šálky denně. Vhodné je nalít celou denní dávku do vyhřáté termosky.
  • Sedací koupel Při ochablosti močového měchýře obzvlášť doporučujemesedací koupele s kokoškou pastuší tobolkou, řebříčkem obecným a přesličkou rolní. Na přípravu jedné koupele potřebujeme 100 g bylin. Tyto namočíme na 12 hodin v nádobě s obsahem pěti litrů studené vody. Studený výluh ohřejeme, přecedíme a přilijeme do připravené koupele. Voda musí pokrývatledviny. Po 20minutové koupeli se nemusíme utírat, pouze se zabalíme do koupacího pláště a hodinu si poležíme v posteli. Koupel si můžeme připravit z každé byliny zvlášť, anebo ze směsi všech tří bylin.
  • Babská rada Ke starým osvědčeným domácím prostředkům patří sedací koupel z kuchyňské soli. Tato koupel úspěšně léčí ochablost močového měchýře. Do příjemně teplé vody, jež pokrývá ledviny, přidáme hrst kuchyňské soli. Koupel by měla trvat 20 minut. Po koupeli se nemusíme utírat, pouze sezabalíme do koupacího pláště a hodinu poležíme v posteli.

Více na https://www.nasebylinky.estranky.cz

Zpět