Bolest v krku

16.01.2012 10:50

velice často se můžete setkat s nepříjemnou bolestí v krku. Pokud bolest právě začala, případně jako prevenci je vhodné v těchto chladných dnech popíjet čaj ze ŠALVĚJE LÉKAŘSKÉ. Šalvěj je antiseptická a hojí záněty úst, krku a mandlí. Bohužel není vhodné ji pít v době těhotenství, neboť může způsobit potrat. Šalvějový čaj připravíte tak, že dáte jednu čajovou lžičku na 125ml horké vody a necháte 2-5 minut louhovat. Pijte max.4x denně. Čaj můžete použít i jako kloktadlo. 

Dalšími vhodnými bylinkami jsou: tymián, pískavice řecké seno a citron.

Naši předkové si uměli s nachlazením řádně poradit. Běžně se pil čaj z cibule, česneku, medu a mléka. (Do velkého hnečku dejte 3 lžíce medu, cibuli rozkrájenou na drobné kostičky a jeden rozdrcený česnek, vypijte a jděte spát.) V jiných rodinách se na krk přikládal obklad z tvarohu a 5 drcených stroužků česneku nebo se cucali 3 hřebíčky (koření) v ústech a sliny s esencí se pak polykaly.

Přidá-li se bolest hlavy, pomohl čaj z majoránky nebo tymiánu. Horečku sníží lipový čaj, rýmu zas inhalace bylin jako černý bez, dubová kůra a kmín. Možná si i vzpomenete na cibulovou šťávu, kterou se potírala chodidla, pak se navlékly silné pomožky a šupajdilo se do postele, aby se člověk řádně vypotil. 

Mohu potvrdit, že tyto "babské rady" nejen fungují, ale jsou i levné a nemusíte za ně platit poplatky v lékárně...:-)

 

 

Zpět